Συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομι

Συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομι

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Ειδικός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας):

Αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε στην πέμπτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, που συζητάει το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011 και έχουμε ακούσει πολλούς συναδέλφους, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους συναδέλφους Εισηγητές των Κομμάτων, καθώς και πολλούς συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ιδιαιτέρως θα σταθώ στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατανάλωσαν τον περισσότερο χρόνο τους όχι αναλύοντας και υπερασπίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2011, αλλά, κυρίως, κάνοντας κριτική στον Προϋπολογισμό του 2009. Στον προηγούμενο, δηλαδή,  Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο λίγο ή πολύ τον χαρακτήρισαν ως αναξιόπιστο Προϋπολογισμό.

Θα μπορούσα πολύ εύκολα να ξεπεράσω αυτή την κριτική που ασκήθηκε λέγοντας ότι για τον Προϋπολογισμό του 2009 και για τα πεπραγμένα μας της προηγούμενης 5ετίας, εμείς ούτως ή άλλως κριθήκαμε στις εκλογές του 2009, κάναμε την αυτοκριτική μας, ζητήσαμε συγγνώμη για τα λάθη που κάναμε και γυρίσαμε σελίδα.

Όμως, δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να δώσω κάποιες εξηγήσεις, γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν χονδροειδή ψέματα. Έτσι, λοιπόν, επί της ουσίας θέλω να πω ότι οι συνάδελφοι αγνοούν παντελώς, ότι το 2009 είχαμε την κορύφωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το ξεχνάνε αυτό.

Άλλωστε αυτοί, όταν εμφανίστηκε η κρίση το 2008 και ο κ. Καραμανλής, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά είναι μια κρίση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας από τους λάθος χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Το 2009, λοιπόν, είχαμε την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ενώ η πρόβλεψη μιλούσε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συν 2,5%, τελικά να κλείσουμε με αρνητικό αριθμό, με ύφεση, δηλαδή, της τάξης του 2,3%. Την ίδια στιγμή που και άλλες χώρες της Ε.Ε., που έχουν και πιο προχωρημένα συστήματα παρακολούθησης Προϋπολογισμών, προβλέψεων και σχετικών μηχανισμών, όπως είναι η Ολλανδία, η οποία προέβλεπε αρχικά στον Προϋπολογισμό του 2009 αύξηση του Α.Ε.Π. 1,2% και τελικά έκλεισε με ύφεση, δηλαδή, με μείον 5,4%. Όπως η Τσεχία που προέβλεπε ύφεση της τάξης του 1,6% και τελικά έκλεισε με ύφεση μείον 5,8% και όπως η Μεγάλη Βρετανία που προέβλεπε ύφεση 8,2% και τελικά έκλεισε με ύφεση 11,4%.

΄Αρα, λοιπόν, η διεθνής οικονομική κρίση σαφέστατα επηρέασε και την ελληνική οικονομία και σαφέστατα ήταν ένας από τους ισχυρούς παράγοντες που επηρέασαν πάρα πολύ την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2009.

Το δεύτερο αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι το 2009 είχαμε δύο απανωτές εκλογές σε διάστημα λίγο μηνών. Είχαμε, δηλαδή, τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009 και, βεβαίως, τις εθνικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου του 2009 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μια ατέλεια που θα πρέπει να διορθώσουμε είναι ότι η ελληνική Δημόσια Διοίκηση, δυστυχώς, επηρεάζεται πάρα πολύ από την διενέργεια των εκλογών, ατονεί και δεν λειτουργεί,  όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει.

Ο τρίτος λόγος είναι η δημιουργική λογιστική, την οποία άσκησε η εκλεγείσα  κυβέρνηση στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στην προσπάθειά της να βλάψει πολιτικά όσο περισσότερο μπορούσε την Κυβέρνηση της Ν.Δ., το κόμμα της Ν.Δ., φούσκωσε όσο περισσότερο μπορούσε τις δαπάνες και αντίστοιχα τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2009 τα μετέφερε το 2010. Με τη λογική να μεγαλώσει το έλλειμμα. Έτσι επιγραμματικά αναφέρω ότι το 2009, έβαλε δαπάνες 500 εκατομμυρίων για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, 700 εκατομμυρίων για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, 200 εκατομμυρίων για την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αύξησε κατά 1,5 δισεκατομμύριο την επιστροφή φόρων και μια σειρά άλλων τέτοιων δαπανών. Από την άλλη, θεσμοθετημένα έσοδα ύψους, τουλάχιστον, 2,2 δις όπως ήταν οι ρυθμίσεις για τους ημι υπαίθριους, ο φόρος πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, η επιβολή του φόρου σε λαχεία και ξυστό, αναβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν για το 2010. Με αυτόν τον τρόπο εμφανίστηκε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο έλλειμμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν κάναμε πολιτική ζημιά στη Ν.Δ. αλλά στη χώρα, την οποία έβαλαν υπό αυστηρή επιτήρηση και την ανάγκασαν να προσφύγει στις διεθνείς τράπεζες, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας δανεικά. Επίσης, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η υστέρηση των εσόδων, το τρίμηνο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανερχόταν στο 13,3%, ενός στο πρώτο εννιάμηνο του 2009 που κυβερνούσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. η υστέρηση ήταν της τάξης, μόνο, του 3,2%. Ας αφήσουμε όμως αυτά τα παλαιά, γιατί όπως λέει και ο λαός αυτά είναι «περσινά ξύλινα σταφύλια». Ας δούμε ποια είναι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ποια είναι η αξιοπιστία των δεδομένων του προϋπολογισμού του 2010, που συνεχίζει να υλοποιείται.

Κυρίες και κύριοι, εάν τα δείγματα γραφής και αξιοπιστίας που δώσατε είναι αυτά τα οποία είδαμε μέχρι τώρα, με βάση τον προϋπολογισμό του 2010 τότε λυπάμαι που θα το πω αλλά αποτύχατε. Αποτύχατε παταγωδώς και ο υλοποιούμενος προϋπολογισμός του 2011 είναι παντελώς αναξιόπιστος. Ξεκινήσατε με μια πρόβλεψη εσόδων 13,7%, το μειώσετε στο 8%, το μειώσετε στο 6% και αυτή τη στιγμή είμαστε στο 5% και προσευχόμαστε όλοι μας να φτάσουμε τον επιθυμητό στόχο του 6%. Η αρχική πρόβλεψη ήταν 13,7%. Ξεκινήσατε προβλέποντας ότι θα υπάρχει μια πολύ μικρή ύφεση της τάξης του -0,3% και αυτή τη στιγμή η ύφεση θα κλείσει στο -4,5%. Μιλούσατε στον προϋπολογισμό του 2010 για πρόβλεψη πληθωρισμού της τάξης του 1,4%, και τον μήνα Οκτώβριο ξεπέρασε το 5,6%. Μιλούσατε για μια ανεργία της τάξης του 9,7%, για όλο το 2010 και στο τρίτο τρίμηνο του 2010 - που είναι και το πιο ευνοϊκό τρίμηνο, με την έννοια ότι είναι καλοκαίρι και υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας- η ανεργία ήταν στο 12,1%. Μιλούσατε για ένα χρέος το οποίο θα είναι 133% και τελικά το χρέος το 2010 θα ξεπεράσει 144%. Αυτή είναι λοιπόν η δική σας αξιοπιστία. Αυτές είναι οι δικές σας αντικειμενικές προσεγγίσεις. Πέσατε έξω σε όλα τα νούμερα, σε όλους τους δείκτες. Δεν πιάσατε κανένα στόχο. Δεν προσεγγίσατε καμία απολύτως προσέγγιση σας.

Στον τομέα της ανάπτυξης τα πράγματα είναι δυστυχώς πιο δύσκολα. Το ΕΣΠΑ είναι σε αδράνεια. Παραλάβατε το ΕΣΠΑ το 2009 με βαθμό απορροφητικότητας που μας κατέταξε την πέμπτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2010 κατρακυλήσαμε στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών. Ο αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει, παγώσατε έναν σοφό επενδυτικό νόμο, τον νόμο 3299 του 2004, και ακόμα δεν έχετε φέρει αναπτυξιακό νόμο, ακόμα τον περιμένουμε. Η δημόσια περιουσία παραμένει να αναξιοποίητη, τα Σ.Δ.Ι.Τ. δηλαδή οι συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα έχουν παγώσει. Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αρχικά στον προϋπολογισμό προβλέπατε αύξηση των δαπανών κατά 8,4% και τελικά έως τον Οκτώβριο είχαμε μειώσει τις τάξεις του 24,5%. Η φορολογική πολιτική με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές παραμένει αντικίνητρο και τα επενδυτικά κεφάλαια αντί να εισέλθουν στη χώρα μας, όλο και απομακρύνονται καθώς έχουν τρομοκρατηθεί από τα λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών περί πτώχευσης. Η αγορά στερείται ρευστότητα και δεν υπάρχει καμία θεσμική ή πολιτική πρωτοβουλία για να εξέλθει από την κρίση.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011. Τον Δεκέμβριο του 2008 σε αυτήν εδώ την αίθουσα όταν ήταν η Κυβέρνηση της Ν.Δ., πολύ από τους εισηγητές μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Υφυπουργός, ο κ. Κουσελάς, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2009 κουρελόχαρτο. Εμείς δεν θα κάνουμε τους ίδιους χαρακτηρισμούς, γιατί ούτε η ιστορία, ούτε η ποιότητα, ούτε το ήθος της παράταξής μας, μας επιτρέπει να μιλάμε με αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Θα πούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2011, είναι ένας προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας, είναι ένας προϋπολογισμός όπου αποτυπώνεται η βαθιά ύφεση που δυστυχώς παραμένει πάρα πολύ σημαντική. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος προβλέπει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά τον τομέα εσόδων, παρά την βαθιά ύφεση, παρά τη μείωση της κατανάλωσης, των μισθών, των συντάξεων, των ημερομισθίων και την έκρηξη της ανεργίας. Πώς θα πετύχετε αλήθεια αύξηση των εσόδων, όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις; Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό, χωρίς πρόβλεψη για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Είναι ένας προϋπολογισμός που προβλέπει συνέχιση της διόγκωσης του δημόσιου χρέους, είναι ένας κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός με την ανεργία να γιγαντώνεται, με την κοινωνική διάσταση του κράτους διαρκώς να συρρικνώνεται. Αλλάξτε πολιτική, όσο είναι νωρίς. Η πολιτική στην οποία μας οδηγείτε είναι μια αδιέξοδη πολιτική, όχι μόνο λογικές αυξήσεων φόρων γιατί όπως είπαμε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Έλληνες πολίτες, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλα χρήματα για να δώσουν σε φόρους. Μειώστε τις δαπάνες, τις σπατάλες που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος, αξιοποιήστε την ακίνητη περιουσία του δημόσιου. Πάρτε αναπτυξιακά μέτρα, χωρίς ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δώστε ελπίδας στον ελληνικών λαών. Ο ελληνικός λαός περνάει μια κρίση εθνικής κατήφειας, προσπαθήσετε να δώσετε και πάλι το χαμόγελο στον ελληνικό λαό, προσπαθήστε να αλλάξετε την ψυχολογία του, προσπαθήστε να δημιουργήσετε θετική ψυχολογία στην οικονομία, στην αγορά.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω δύο ερώτησεις και δύο επισημάνσεις. Λέγατε προεκλογικά το 2009 ότι υπάρχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 30 δις και ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα εισπράξετε, τουλάχιστον, 1 δις. Η ερώτησή μου είναι εάν εισπράξατε αυτό το 1 δις και ποσά εισπράξατε μέχρι 31/12; Πόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι βεβαιωμένα μέχρι 30/11/2010 και πόσες από αυτές εισπράξατε μέχρι και σήμερα; Η πρώτη μου επισήμανση είναι ότι ειπώθηκε από Υφυπουργό, τον κ. Κουσελά συγκεκριμένα, ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να λυπάται για τις επιτυχίες της Κυβέρνησης αλλά να χαίρεται. Βεβαίως και χαιρόμαστε, εάν θα βλέπαμε επιτυχίες σαφέστατα και θα χαιρόμασταν. Πάνω από όλα βάζουμε το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον της πατρίδας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Πείτε μας ποιες είναι οι επιτυχίες που θέλετε να δούμε και να χαρούμε, είναι επιτυχία η έκρηξη της ανεργίας, είναι επιτυχία η φτώχεια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, είναι επιτυχία τα λουκέτα στην αγορά, είναι επιτυχία η εθνική κατήφεια που διατρέχει όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεύτερη επισήμανση, πληροφορούμαστε δημοσιογραφικά ότι θα φέρετε σύντομα -πιθανόν μεθαύριο θα κατατεθεί στη Βουλή- ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν θα υποκύψω στον πειρασμό να πω ότι θα είναι το τέταρτο φορολογικό νομοσχέδιο του 2010, όταν θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση των ΔΥΟ, αλλαγές στο Φ.Π.Α και όλα τα σχετικά ζητήματα. Είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο που πρέπει να συζητηθεί σε κανονικές διαδικασίες. Λογικές του κατεπείγοντος, λογικές του «ψεκάστε -  σκούπισε - τελειώσατε», αντιδημοκρατικέ λογικές οι οποίες υποβαθμίζουν το κύρος, το ρόλο και τη λειτουργία του κοινοβουλίου θα πρέπει να τις ξεχάσετε. Εάν θέλετε να φέρετε φορολογικό νομοσχέδιο προ των εορτών να το φέρετε με κανονικές διαδικασίες, να συζητηθεί όπως πρέπει στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ακούσουμε τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να έρθει στην Ολομέλεια. Τέρμα πια οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Ευχαριστώ